SIROOP - mandarijn

Een kwestie van een berg fruit, water en eventueel wat suiker. Zonder kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen.

Wat heb ik nodig?
Voor deze siroop gebruikte ik; *2 kilo mandarijnen *1 liter water *350 gram rietsuiker (maar dat kun je zelf naar smaak toevoegen) *grote pan *pollepel *stamper *kom *vergiet *trechter *goed gereinigde fles met schroefdop

Wat moet ik doen?
*De mandarijnen pellen. Liefst boven de pan, zodat geknoei verspilling van sap voorkomt. Giet het water en de suiker bij de mandarijnen en breng het goedje aan de kook. Laat het nu zachtjes zo'n vijftien minuten inkoken. Roer af en toe door.
*Stamp de mandarijnen nog wat fijn. Zo weet je zeker dat je alle sappen gebruikt. Giet de inhoud van de pan in het vergiet dat in een kom hangt. Plet met de pollepel de resten in de zeef, roer er wat in, zodat er geen druppel verloren gaat.
*Giet de sap door middel van de trechter in de fles, pas op; HEET! Draai de dop erop, zet de fles ondersteboven neer en laat de siroop afkoelen. Op een gegeven ogenblik hoor je het deksel vacuĆ¼m 'ploppen', daardoor is de siroop langer houdbaar.

Tips?
*Probeer het met ander (seizoens)fruit. Schat zelf in hoeveel water je nodig hebt (niet te veel, in de pan hoeft echt niet alles onder water te staan, het fruit zorgt zelf dat er meer vocht komt).
*Pas de hoeveelheid suiker aan. Hoe minder zoetstoffen (hoe puur ook), hoe beter.

3 opmerkingen:

  1. Oei, dit klinkt wel heel erg lekker! Hoe lang zou zoiets ongeveer houdbaar zijn?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Da's een goeie op een feestje! Gezond en lekker :D

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat leuk zeg, dat ga ik ook eens proberen!

    BeantwoordenVerwijderen