14052014 | doet selfWeer wat anders dan een selfie; "doet self!". Lev kan al heel veel zelf. Aankleden, eten, opruimen. Hij wil nu ook zijn brood zelf smeren, niet altijd handig. Het schijnt bij de ontwikkeling te horen. Maar misschien is hij ook een beetje... erfelijk belast.

Ik maak graag zelf dingen. Ik doe het graag op mijn eigen manier en ik houd mijn eigen mening erop na. Niet altijd handig. Maar het heeft ook zo zijn voordelen. 
Onlangs waren we - alweer - vier jaar getrouwd. Een mooie gelegenheid om te gaan dineren. Hebben we ook gedaan. Bij ons aan tafel. Mooi gedekt, Reint  kwam met een prachtige bos bloemen thuis en het was ook heerlijk eten; in een restaurant krijg je niet snel een halve kip op je bord, toch? We aten wat later, dus de kinderen lagen al op bed. 
Zelf pesto maken is bijvoorbeeld ook zo heerlijk. Ook makkelijk te maken; beetje zout, beetje parmezaanse kaas, beetje pijnboompitten en blaadjes basilicum. Yummie.
Sinds kort poets ik mijn tanden met zelfgemaakte tandpasta, was ik mijn haar met zelfgemaakte 'shampoo' en was ik met zelfgemaakt wasmiddel. Ik stink niet en mijn tanden zijn gladder dan ooit. Zelfs nu, om kwart over drie 's middags kun je jezelf zien in mijn steeds witter wordende tanden. De shampoo is even wennen, maar nu wordt het langzaamaan minder snel vet en wie weet hoef ik over een paar weken niet meer uitvoerig mijn haar te wassen! Hier de recepten die ik gebruik.

Gisteren hoorde ik een interessante lezing over voeding (in Bijbels licht). Ik wist er al wel het een en ander van, maar toch is het goed om je meer bewust te zijn van wat je eet. We hadden het onderling met elkaar over de oorzaak achter onze consumptiemaatschappij; we zijn in ons welvarend land verwend, onbeheerst en  gemakzuchtig. Ok. Dat was erg generaliserend. Even snel een kant en klaar boterhammetje smeren is makkelijker dan zelf je brood te bakken of 's morgens een schaaltje yoghurt met muesli te bereiden... Koek kopen we. Je kunt zelfs je groente en fruit gesneden en wel uit de schappen hallen. 

Het ligt breder dan alleen wat we eten. Koop je koek of - heel verantwoord - een komkommer, dan krijg je er een verpakking bij, soms zelfs een verpakking en een bakje. Koop je vloeibaar wasmiddel, zit er nagenoeg altijd wasverzachter in.  Vaatwastabletten; in een cellofaantje. En 3-in-1; ooit iemand wel eens erbij stilgestaan dat met het vuile afwaswater ook je glasspoelmiddel ongebruikt wegspoelt? 
Zeg eens; vind je het te extreem om het water, dat anders wegspoelt omdat je niet onder een koude douche wilt staan, op te vangen? En daarmee je wc een keer door te spoelen? Of een taart te geven voor een verjaardag, in plaats van een tientje te geven? 

Waar het me om gaat is dat ik me wat bewuster ben van het afval dat we hier thuis produceren. En niet meteen het 'onbruikbare' weggooi, maar een tweede leven geef. Dat ik wat zuiniger ben op de aarde en haar energie- en voedselbronnen. Meer tijd steek in het zelf bereiden en maken. Niet meer koop dan nodig is, want aan de lijst van wat ik allemaal wil hebben komt nooit een eind. En dat ik eens nadenk over die zogenaamde 'kant en klare' producten; wat in veel gevallen lang niet zo kant en klaar blijkt te zijn. Bijvoorbeeld. En het is niet alleen beter voor mens en milieu, maar ook voor je portemonnee. Wat ik uitspaar is ook een vorm van inkomen, vind ik. Het is een vorm van creativiteit die me blij maakt, een kick geeft. De uitdaging is om vindingrijk te zijn. Dat zie ik overigens ook bij Lev; spelletjes op een andere manier gebruiken bijvoorbeeld. Hij kan er uren zoet mee zijn, meer nog dan met zijn bakken vol DUPLO en auto's.

Nog een puntje waar we gisteravond mee bleven zitten; die druppel op de gloeiende plaat. En de kinderen van zestien die we niet ineens hummus gaan voorschotelen als dipsaus bij de chips. Wat vind jij? In hoeverre is het haalbaar? Hoe druk wil (of mag) je ermee zijn? Of vind je het wel meevallen met dat verwende, onbeheerste en gemakzuchtige?

13 opmerkingen:

 1. Anoniem14.5.14

  'De druppel op de gloeiende plaat' argumentatie is zoiezo (volgens mijn visie) onzin. Ook als ik kijk naar de Heere Jezus en hoe Hij met mensen omging. Juist de individu had Zijn aandacht. En zo wil ik en mogen wij ook met de natuur (en ook met mensen natuurlijk) omgaan. En ik denk iedereen wel in z'n eigen ideeën, vermogen e.d. Dat mag toch? Ik ben toch wel een beetje blij dak Reint niet ben, anderzijds was ik dan ook gelukkig (denk ik :p). Alhoewel ik qua natuur dingetjes en milieu veel van je leer en kan leren. Soo.. keep writing :)

  Vraag me in één keer af of er voorbeelden zijn van hoe de Heere Jezus met de natuur omging..?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het kost wat meer moeite om te ontdekken wat bij je past, wat haalbaar is en hoe je het moet doen... maar het geeft zoveel meer tevredenheid, voldoening en rust. Het brengt mij dichter bij de natuur en haar Schepper en verder van het wereldgebeuren af. Ik wil niet een hype volgen, maar kunnen verantwoorden wat ik doe. En onze kinderen daar iets van meegeven. Reint had één voorwaarde; we moesten lekker blijven eten en kunnen blijven functioneren. Gaat prima, geloof ik. Het is niet zo dat ik hem iets opleg hoor (hoop ik ;))

   Ik kon ook niet zo snel iets bedenken over het voorbeeld van Jezus. Wel in de OT-wetten over het omgaan met dieren en voedsel bijvoorbeeld (put de aarde niet uit). Het was denk ik in die tijd veel belangrijker en gewoner om zuinig te zijn op de natuur, omdat er geen alternatieven waren...

   Verwijderen
 2. Samen thuis uitgebreid dineren is leuk! Doen wij ook af en toe. En wat al die zuinigheid op de aarde betreft: wij proberen ook ons steentje bij te dragen en niet zoveel water en electriciteit te gebruiken. Dit afgelopen jaar gebruiken we bijna de helft van wat een normaal tweepersoonshuishouden in een jaar gebruikt.
  Maar wat mij betreft het grootste struikelblok: qua voeding biologisch en milieubewust leven is duur, dus gebeurt het bij ons alleen voor zover de financiën het toelaten. Gelukkig is zelf je wasmiddel maken wel heel goedkoop, hoorde ik. :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik compenseer dus de dure producten met zelfgemaakte en goedkopere producten. Door tweedehands kleding te kopen, (persoonlijke) zelfgemaakte cadeaus te geven en gebruikte voorwerpen een tweede leven te geven. Wat ik zelf ervaar is dat je - als je 'gezonder' eet en goed kauwt - ook sneller vol zit en dus minder eetlust hebt. Snoep hebben we niet, wel koek, maar dat beperken we. Zomaar wat voorbeelden. Goed bezig met je stroom zeg!

   Verwijderen
 3. Mooie foto's! Gezellig, samen thuis 'uit eten'.
  Ik lees het boek De luxe van genoeg van Martin van der Gaag. Voeding let ik al jaren op, pakjes en zakjes gebruik ik nooit. Dat komt doordat ik 'het geluk' had een overgevoelige huid te hebben (eczeem). Ik kreeg een dieet (van een alternatieve arts) en merkte dat voeding er van invloed op is. Toen vonden de meeste mensen dat onzin, maar nu lees ik dingen die aanbevolen worden als gezond, die ik al járen toepas... Zelf wasmiddel maken doe ik ook, uit noodzaak voor mijn huid en ik gebruik milieu-vriendelijk schoonmaakmiddel. Niet dat ik alles nou zo milieubewust doe, dat zou best nog beter kunnen. Net als overconsumptie. Ik koop niet veel kleren, maar hobby-spullen is mijn zwakke punt. Ik vind het wel belangrijk om daar vanuit bijbels perspectief over na te denken.
  Fijn blogje om te lezen!
  Hartelijke groet, Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lijkt me een boeiend boek! En ja, hobby-spullen. Mijn voorwaarde is dat ik eerst alles op moet maken wat ik nu heb staan ;)

   Verwijderen
 4. Anoniem15.5.14

  Heerlijk om hier over na te denken, heel goed! Doe het stapje voor stapje en zorg ervoor dat het niet je leven gaat beheersen! Leuk om je blog te lezen. Groetjes Pauline

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie. Ja, het moet geen halszaak worden. Ik merk dat het steeds meer een manier van leven wordt en het moet geen druk opleveren. Een keertje kant-en-klare pizza is niet verboden ;)

   Verwijderen
 5. Wat een gezellige blog heb je!
  Ga je volgen!
  Hoe was je eerste avond? Vast erg leuk!
  Liefs Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het was even wennen, want we wilden het spontaan laten gebeuren, maar daardoor was de logistiek niet helemaal handig. Maakt niet uit. We hebben ons voorgenomen ervoor te zorgen dat het positief was en ontspannen. Dus toen Lev zijn kleurplaat helemaal in stukken knipte, vond ik dat prima :p

   Verwijderen
  2. Dat is denk ik ook het belangrijkste is.... dat het ontspannen en positief is. Zo proberen wij het ook te behandelen. Wat bedoelde je met spontaan laten gebeuren? Lijkt mij lastig... enige voorbereiding oid heb je toch wel nodig... ik begrijp je vast niet goed..
   Gaan jullie het nog een keer doen?
   Liefs Ilse

   Verwijderen
  3. Met spontaan bedoel ik dat het niet overkomt als een verplichting, snap je. Misschien kan ik beter zeggen; 'natuurlijk'. Het was erg mooi. We hebben het gisteravond weer gedaan en willen het nu elke woensdagavond doen. Lev is erg nieuwsgierig als ik met de spullen aankom ;)

   Verwijderen
  4. Oh wat gaaf... heb even niet paraat hoe oud Lev is... Hier is het altijd een feest en eigenlijk een beetje boos als we het niet doen... Dus dat is meer een ander soort verplichting :) Leuk dat je het vaker gaat doen... gaan jullie zeker de vruchten van plukken
   liefs Ilse...
   oh en dat nieuwsgierig zijn dat herken ik heeeeel erg...wij maken er gewoon een sport van om het geheim te houden

   Verwijderen