05072014| weekaaHet is jullie vast niet ontgaan. De juichpakken van Roy Donders zijn in de Barneveldse Jumbo niet (meer) verkrijgbaar.  

"We geven ze op hun Donders," viel bij de klanten niet in goede aarde en toen besloot de filiaalmanager of wie dan ook al het promotiemateriaal van de hele 'dondersactie' te verwijderen. En bijna heel Nederland breekt z'n nek d'r over. 

Er zijn Barnevelders - of hoe je ze ook noemt - die Nederland en meneer Donders van hun loyaliteit, gastvrijheid en ruimdenkendheid willen overtuigen en een speciale 'Dodersrun' organiseren. "Iedereen is welkom in Barneveld," citeer ik de pro-Donderse Barnevelder. Eh...Had iemand gezegd dat er iemand niet welkom was? 
Ik snap de beweegredenen van de betreffende 'Jumbo' niet helemaal. Donders zou duivels zijn. Het wordt geassocieerd met een krachtterm en de god Donar. Kijk, dat vind ik niet helemaal eerlijk naar alle mensen die een wat vreemde of ongepaste of helemaal niet mooie achternaam hebben gekregen. Daar doe je niets aan. 
Maar ik begrijp wel dat je niet meedoet aan de actie. Ik zou Lev corrigeren als hij zei dat'tie iemand op z'n donder zou geven. Gewoon, omdat ik dat niet netjes vind klinken. (En sowieso, waarom moet iemand op z'n donder krijgen?) 

En dan nog iets. Dat hele WK-gebeuren. 'Nederland kleurt weer oranje', zeggen we dan. Helaas ja. Eerlijk is eerlijk, ik vind het leuk als Nederland wint, omdat ik Nederlander ben. Ik heb in het verleden ook naar wedstrijden gekeken. Maar dat ga ik nooooooit meer doen. Tenzij ik straks als bejaarde in m'n rolstoel voor een tv wordt geplaatst en niemand me weg wil brengen. Maar dan doe ik gewoon mijn ogen dicht. 
Ja, ik vind het hele oranjegevoel van Nederland misplaatst. O, wat zijn we ineens saamhorig. Als er maar bier is, we niets zinnigs hoeven te zeggen en het over één ding eens zijn; wij willen winst! Klauwenvol met geld wordt er uitgegeven aan uitdossingen, eten wat geen voedsel is en niet te vergeten het voetbal zelf. In het jaar 2011 werd uit onderzoek duidelijk dat het in 15 jaar tijd meer dan een miljard euro werd uitgegeven aan betaald voetbal, bijvoorbeeld voor beveiliging. Door de regering. Door de burger dus. En al zou ik er geen cent aan meebetalen, een voetballer als Robin van Persie verdient zo'n € 14.000.000,00 per jaar. Dus. 
Ik zal het spelletje misschien niet goed begrijpen, dat ik dit niet op waarde kan schatten...

Er is meer. Blijkt dat er in Brazilië 'sociale schoonmaakacties' worden gehouden, zeker nu het WK en de Olympische spelen in aantocht zijn. En dat niet alleen. Ik citeer; "Zij (de Brazilianen) vinden dat de miljarden die zijn gepompt in de bouw van stadions, vliegvelden en infrastructuur veel beter besteed hadden kunnen worden aan onderwijs en gezondheidszorg." Kijk eens naar Sotsji. Nog geen maand later was er geen mens meer te bekennen in de stad voor de Olympische Spelen. Kaapstad na het WK 2010. Onderhoudskosten voor gebouwen die niet meer gebruikt worden. En de rekeningen voor de bouw van de uit de grond gestampte steden (en de sloop van huizen, sloppenwijken of wat dan ook) zijn nog niet betaald, terwijl de laatste sporthelden het vliegtuig naar hun thuisland nemen. En was er zes jaar geleden ook al niet een discussie over de mensenrechten in China, rond de Olympische Spelen? Landen zetten hun beste beentje voor om een goede indruk te maken op de rest van de wereld, maar het blijkt een laagje vernis te zijn om de armoede, zorgen of problemen en het onrecht te verhullen.
Maar toch, we sporten door. En duizenden kilometers verderop moedigen we de 'helden' aan in een juichpak of een iets minder oranje outfit. Hopelijk niet vloekend, tierend en scheldend. 

Tijd om me ergens anders druk om te maken. Iets wat dichtbij is en niet tijdelijk. En haalbaar. Laten we oog hebben voor onze naaste. Ons geld uitgeven aan betere dingen. Zelf een rondje hardlopen of met iemand een avondwandeling maken en ons niet 'klemvreten en -zuipen'. En bidden of het niet de voetballer, maar Christus zelf mag worden waar het Christusbeeld in Rio symbool voor staat; 'El Salvador'.

5 opmerkingen:

 1. Amen!
  Wat t donders gedoe betreft.....ik werk in een jumbo in een redelijk reformatorisch dorp...op dag 1 al heel veel klachten endiezelfde avond meerdere telefonische klachten met daarbij gelijk de dreiging tot boycot, zolang donders in de winkel hing.....diezelfde avond is alles weggehaald :(....ik ben zo teleurgesteld door mede gelovigen uit ons dorp.....m'n overwegend ongelovige colleges hebben er geen goed woord voor over.....tja en dat snap ik heel goed....wat een beeld geeft de kerk (want zo zien buitenstaanders al die kerken....als 1)...af alfa beeld van God...zo jammer.....
  En t voetbal t mag me gestolen worden! Ik kijk ook niet.....gelukkig ben ik ook een man getrouwd die niet van voetbal houdt ;)
  Bedankt voor je blog!
  Liefs ilse

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een half jaar terug kwam een keer iemand iets vertellen over het Evangelie uitdragen.
  Hij was altijd voetbalgek geweest. gewoon, hij hield van het spelletje, de sport. Was tot geloof gekomen. En gaat nog altijd naar het stadion als zn favoriete club speelt. Maar heeft daardoor zoveel gelegenheid te getuigen van Christus bij die fanatieke (aggressieve soms) voetbalsupporters.. Valt op omdat ie er ook altijd is, maar nooit scheldt of tiert of vloekt, maar gewoon geniet, betrokken is op de mensen om hem heen.
  Toen hij die avond kwam spreken had ie een uitnodiging om over een paar dagen bij n Feyenoord-bijeenkomst een korte getuigebis te geven.

  Het was voor mij een volkomen nieuwe invalshoek (hij vertelde nog veel meer hoor, dit was maar een zijspoor). Gelukkig zijn er ook christenen die er wel van houden:) (en zijn ze niet allemaal zoals ik;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gisteravond had ik het met één van mijn zoons over het laatste stukje waar je over blogt: De sociale schoonmaakacties etc. Hij gaat uit principe niet kijken. Ik geef sowieso niets om voetbal en ik ben benieuwd wat 'mijn andere mannen' gaan doen. Genoeg voetbalfans hier in huis. Als ik eens met een half oog meekijk, 'struikel' ik over de slinkse overtredingen. Ik vraag mij af wat er nog aan is aan een spel waar je probeert te winnen door een tegenstander op een slinkse manier onderuit te halen. Maar dat geldt ook voor andere sporten, bijv. doping-gebruik... Ik snap er niks meer van, wat is er nog leuk aan winnen als het niet eerlijk gaat?!
  Groetjes, Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Anoniem11.6.14

  Hoi, daar ben ik weer eens. Je oud-collega.......
  We hebben op school een prachtige powerpoint die jouw woorden in beelden onderstreept. Hoe kan je die opsturen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoihoi, wat leuk toch dat je meeleest ;) Hoe gaat het? Ik ben benieuwd; stuur maar naar mevrouwwispeltuut@gmail.com op!

   Verwijderen