22092014 | het is weer bijna december...Negerzoen. Zwarte Piet. Als we dan nu toch bezig zijn, wil ik ook dat er door deskundigen eens nagedacht wordt over discriminerende, vernederende en racistische uitspraken als 'kletskop' (je weet wel, die lekkere koekjes en niet je buurvrouw), maar ook 'kattenkop' en 'bokkenpoot'. Want dat vinden die dieren echt niet leuk hoor... Wat dacht je van 'wentelteefje'? Dat is toch seksistisch en insinuerend?
We maken ons maar niet druk over het veelvuldig voorkomen van ernstige ziektes, stoornissen of vervloekingen in ons taalgebruik. Dat kan dan weer wel in ons landje.

Begrijp me niet verkeerd. Wel of geen Zwarte Piet maakt mij niet zoveel uit. Sterker nog, van mij mag het hele sinterklaasfeest afgeschaft worden. Net als valentijnsdag bijvoorbeeld. Het idee achter vader- en moederdag is leuk en lief bedacht, maar tegenwoordig moet alles en iedereen een speciale dag. En ons land - in diepe crisis; protesterend bij elke beslissing van de regering - slaat massaal in. Ik ook.
Het is bijna december. Met kerst pakken we uit met heerlijke maaltijden en sfeervolle kaarsjes - al roepen we natuurlijk wel dat het daar niet om gaat. Mooie momenten om met elkaar door te brengen. 

Begrijp me niet verkeerd. Het is bijbels om 'gedenkdagen' te hebben. Anders zouden bepaalde belangrijke gebeurtenissen zo makkelijk weer vergeten worden; opgeslokt door de sleur van alledag. Dat geldt voor de christelijke feestdagen, maar ook voor bid- en dankdag, bevrijdingsdag of - zoals pas - een dag van nationale rouw. Met als doel om stil te staan bij het wonder van genade, vrijheid of juist de ellende en nood op aarde.
En wat doen wij? Ik denk dat we het doel te vaak voorbijschieten. 
Vooropgesteld zijn onze christelijke feestdagen een menselijk verzinsel. In het leven geroepen door zendelingen die de 'heidenen' ervan wilden weerhouden de afgoden te dienen. Zo werd het vreugdevuur om de goden gunstig gezind te blijven 'het Licht der wereld.' Het blijvende groen van de boom, dat was het eeuwige leven. Het feest van de zonnewende in de winter... kerst. 
Jaren later kwam daar de kerstman, een vrolijke kruising tussen 'Santa Claus'; de goedgevige Sinterklaas, alias St. Nicolas en een geslaagde, rode Coca-Cola campagne. De kerstboom is weer terug, net als het vuur en de lichtjes.
Hetzelfde geldt voor Pasen. De zonnewende, vruchtbaarheid van de goden en - alweer - een vuur; het 'werd' het nieuwe leven; de opstanding van Christus. Jaren later kwam daar de paashaas met z'n vruchtbare eitjes en werd de lente gevierd. En met het paasvuur zijn we ook weer terug bij af.
En ik doe er ook vrolijk aan mee. 

Begrijp me niet verkeerd. Ik wil niet moeilijk doen. 'Het is zo onschuldig.' We weten natuurlijk wel beter en het is zo leuk en gezellig. Handig ook, als we toch vrij zijn en eindelijk allemaal bij elkaar zijn; dat lukt in deze tijd ook lang niet altijd. Dus kopen we cadeaus, verzamelen we eitjes of kruidnoten en nuttigen we heerlijk feestelijke maaltijden. 
Ik wil ook niet schoppen tegen ons 'kerkelijk jaar' door te pleiten voor het afschaffen van die (tweede) feestdagen, om maar een voorbeeld te noemen. Maar in hoeverre spreken we nog over het kerstwonder, nadat we soms wel acht keer in de kerk zitten in een week tijd, die laatste week van december? Zijn we niet drukker met het plannen van bezoek en inkopen doen? Afgezien van de waardevolle gesprekken die we kunnen hebben... ik denk dat we het doel te vaak voorbijschieten. Ik in ieder geval wel. Met een mix van Bijbelse boodschap en menselijke gezelligheid.

Ik hoop er voor mezelf de komende tijd bewust van te zijn. Een Bijbels heilsfeit gedenken op die manier, dat God en Zijn boodschap in het middelpunt staat. En dan mag de rest best sober zijn, zodat de aandacht niet afgeleid wordt. Die cadeautjes zijn ook niet nodig of kunnen op een ander passend moment wel.
Zoals ik al zei; het is bijbels om gedenkdagen te hebben. Maar dan moeten ze wel bijbels blijven. En dan blijft er niet zoveel meer over van onze huidige invulling. Mooie tijd en gelegenheid om met onze kinderen te spreken, aan de hand van symbolen of gebruiken bijvoorbeeld. Zoals in Exodus 12 en Jozua 4;

"En het zal geschieden, wanneer uw kinderen tot u zullen zeggen: Wat hebt gij daar voor een dienst? Zo zult gij zeggen:..." (vers 26 en 27)

"Opdat dit een teken zij onder ulieden; wanneer uw kinderen morgen vragen zullen, zeggende: Wat zijn u deze stenen? Zo zult gij tot hen zeggen:..." (vers 6 en 7).

2 opmerkingen:

  1. Voor de liefhebbers hier een aanvulling op dit bericht; http://www.refoweb.nl/vragenrubriek/1687

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt! Helder verwoord.

    BeantwoordenVerwijderen