19052015 | dag facebook


Ik was er HE-LE-MAAL klaar mee. Mijn account heb ik geprobeerd op te schonen, allerlei meldingen uit, alarmbellen aan... Dit verwijderd, dat aangevinkt... maar nu ligt'ie dus in mijn digitale prullenbak. Mijn facebookaccount. En dat was nogal wat moeite, maar voíla. Nog veertien dagen en alles is voorbij. Digitaal dan.

 Onlangs werd ik al getagd in hele vreemde, onfatsoenlijke berichtjes. Bleek dat een oud-klasgenoot met het één of ander besmet was - ook digitaal bedoel ik. En daar mocht ik ook van meegenieten.
Dat overkwam me drie keer. Ik zocht digitale hulp, maar moest wachten tot de oud-klasgenoot het één en ander geregeld had. 
Toen begon ik mensen uit te nodigen die ik niet kende en reageerde ik op persoonlijke berichtjes met gekke plaatjes enzo... maar dat deed ik helemaal niet. 
Ik keek naar filmpjes die ik niet bekeek. Ik kwam op plaatsen waar ik niet kwam. Ik vond dingen leuk die ik niet leuk vond en nog wat van dat soort onzinnigheden. Vaak 's avonds laat verschenen dat soort meldingen. Gelukkig zijn er mensen op deze aardbol die me voorzichtig een berichtje stuurden en me daarvan op de hoogte stelden, want ik had het niet meteen in de gaten... (eh... Mirjam, is dit jouw reactie?' of 'Volgens mij is er iets met je account, want je wordt getagd in...')

Daarnaast werd ik soms sowieso al kriegel van berichten die ik voorbij zag komen. En eerlijk is eerlijk, je pronkt met mooie plaatjes van je jarige kindjes of bleef maar naar beneden scrollen om bij iedereen een blik in het leven te werpen. Onverzadigbaar, dat werd ik er van.

Ik was er klaar mee. Ik dumpte mijn persoonlijke profiel, maakte een nieuw profiel aan zonder vrienden (je komt maar op de koffie) en vanuit dat vriendloze profiel beheer ik mijn Wispeltuut-pagina. Hopen dat het goed gaat.
Ok, ik mis nu vast ook wel wat leuke nieuwtjes, maar ik hoop niet dat facebook onmisbaar is om deel te nemen aan de maatschappij en contact te hebben met mijn directe omgeving. 

Dag facebook. Scheelt me een heleboel zinloze megabites. En dan heb ik niet het idee dat er een vervelend onzichtbaar - hopelijk digitaal - wezen er met mijn persoon vandoor gaat. 
Ik ga lekker een echt boek lezen, zonder plaatjes. Een jurk naaien. Schoenen verven (ze waren smoezelig wit, is het niet enig?!) Dat is nog eens een tip. Scheelt weer tachtig euries aan nieuwe slofjes. En nu ik geen facebook heb, deel ik het maar zo ;) 5 opmerkingen:

 1. Heb ook geen Facebook (maar een paar weken gehad, en toen dacht ik 'mwah, neej, dat gaat me teveel opslokken'..
  Dappere stap... heel soms krijg ik die neiging ook bij whats app wel eens. Hoewel ik took weer zo leuk vind met familie en handig soms voor schooldingen..

  ps: Wat is het handige aan een profiel met je blog op Facebook?
  (ja, ehm... sorry, maar omdat ik er zelf niet op zit, snap ik dat niet helemaal.. maar iemand tipte het me eens)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb sowieso op mijn mobiel geen geluids- of zoemmeldingen bij binnenkomende berichten, mailtjes of appjes. Dat scheelt al de helft. Vaak kijk ik rond etenstijd even wat er allemaal gebeurd is, soms wat vaker. Ik probeer het te beperken.
   Zo heb ik instagram en pinterest op mijn mobiel... dat kan ook verslavend zijn (straks tijdens het voeden in de nacht of op de vroege morgen...) Het blijft opletten, vind ik.

   Facebook gebruik ik meer als podium. Je kunt zo meer lezers bereiken.Verder volg ik zelf wat sites via facebook die ik interessant vind. Ik plaats er ook wel eens een link naar een artikel over 'vrouw-zijn' of opvoeding bijvoorbeeld.
   Maar het is voor mij nu dus vooral een promotiemiddel...

   Verwijderen
 2. Ik heb pasgeleden een pagina op FB aangemaakt, maar wat jij schrijft vind ik best wel eng. Goed opletten dus! Anders was dat misschien niet zo'n goed idee. En wat je schrijft herken ik ook, met Pinterest, FB enz moet je steeds goed oppassen en allert zijn. Dat jij jezelf en je tijd daarin blijft beheren (beheersen) en niet andersom.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. onverzadigbaar... herken dat helemaal. ik ben er ook niet goed in. was daar destijds bij hyves al achter over mezelf. sommigen zijn er denk wel goed in, bij mij ging er ook veel tijd in zitten... goed besluit!
  toffe schoenen zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ken je deze al?

  Zoals jullie weten zit ik niet op Facebook.
  Ik probeer dan ook vrienden te maken buiten Facebook om. Daarom ga ik alle dagen de straat op en vertel aan voorbijgangers dat ik goed geslapen heb, wat ik gegeten heb, hoe ik me voel, wat ik aan het doen ben en wat ik nog ga doen.
  Ik luister naar de gesprekken van de mensen en dan zeg ik hun "Ik vind dit leuk".

  Resultaat: ik heb al drie personen die me volgen. 2 politieagenten en 1 psychiater.

  BeantwoordenVerwijderen