01092015 | wijze woorden in septemberDe 'r' is weer in de maand. Die van rust, reinheid en regelmaat.

Ik moet zeggen dat we altijd wel een ritme hebben, ook al is het vakantie. Omdat het gewoon beter is. Prettig ook. Regelmaat brengt rust in de tent ook al ga je niet kamperen
Maar nu moet ik eerlijk zeggen dat die rust dan weer makkelijk verdreven wordt door allerlei wilde plannen. Of gebrek aan tijd. Of allebei. (Zou er een verband zijn tussen die twee? )

Wat ik altijd hard roep en in de vakantie heb ervaren is dat het zo heerlijk is om de tijd voor dingen te nemen. Niet zo gehaast te zijn. Je zou denken dat ik alle tijd van de wereld heb, maar zo voelt dat voor mij niet. 
Ten eerste ben ik een chaoot, dus werk ik lag niet zo efficiënt. Ten tweede ben ik creatief. Wat me ook gigantisch druk maakt, omdat ik teveel ideeën heb. Die probeer ik tegenwoordig vast te leggen op pinterest, dan hoef ik het niet allemaal te onthouden. Zo heb ik ook minstens vijf notitieboekjes her en der liggen waarin ik tekeningetjes maak of aantekeningen noteer. 
Het helpt, maar niet genoeg.

Ik weet niet hoe het jullie vergaat, maar ik kan het mezelf maar niet afleren; 'even wachten', 'even dit en dat' en 'wil je dat even (niet) doen'. Alles maar even. Want we moeten doooooor. Maar waarom toch?
Waarom leg ik de lat zo hoog voor mezelf, om alles zo snel mogelijk te doen? Gevaar is dat je dan ook minder aandachtig bent, bijvoorbeeld. Je stoot in de gauwigheid je teen. Of laat iets vallen omdat je teveel mee de trap op wilt lopen (stel je voor dat je twee keer moet lopen, zeg). Je bent sowieso sneller geïrriteerd. Ik weet het, ik weet het.

En daarom... geniet ik extra van een zaterdag zoals we de laatste tijd - gelukkig - wel vaker hebben. Wandelen op de hei, een rondje in het bos,... Want je kunt altijd wel wat bedenken om thuis te doen. Maar bedenkt het maar eens om even niet te doen. 
Wat daarbij helpt? Naast de bekende drie van rust, reinheid en regelmaat, pleit ik voor een vierde 'r; ruimte. In de natuur het liefst. Aandacht voor de paarse heide, een dood torretje, honderden takjes, vliegers, de zon en de wind. Zelfs dan moet ik de neiging onderdrukken iets te willen bereiken. Gewoon 'rondsloffen' is heerlijk. Echt. Gewoon een uurtje van je af kunnen kijken. 
Maar ook ruimte in de dagplanning. De tijd nemen om een kopje thee te drinken 's morgens. Uit school samen gaan zitten. Een spelletje doen. Voorlezen. Voeden. Ík heb in geen tijden ene boek uitgelezen, ook zoiets. 

Ik ga mijn best weer doen. Echt. Nog tips?


4 opmerkingen:

 1. Hihi zeg, wat herkenbaar
  (behalve dan dat ritme in de vakantie, dat gooien we in de vakantie al joelend met een boog overboord, vrijbuiters die we zijn;)!

  Maar verder... ja zeg, wat herken ik 'n hoop... die rust die verdreven wordt met wilde (teveel) plannen, 'n tikkeltje chaotisch, alles zo onrustig en snel doen vaak (en er zo gejaagd van worden), al die aantekenboekjes die in huis rond slingeren:), en dat genieten van ruimte in de natuur, en ontdekken dat dat zomaar een beetje rond kuieren zo heerlijk en ontspannend is..

  ps: Ik heb ook al in geen tijden een boek uitgelezen..

  ps2: Ik ga ook m'n best weer doen, lekker leren onthaasten... Dus zijn we al met z'n tweetjes ons best aan 't doen, hihi

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik neem regelmatig tijd voor mezelf omdat ik zo druk ben in mijn hoofd. Om weer op te laden en me dankbaar te voelen voor de goede dingen van het leven.

  Ooooh, bloeit de hei al?

  http://dagtotdagonzewereld.blogspot.nl/

  Het zal bij jou best wel een stukje karakter zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De laatste tijd moet ik af en toe ook even diep ademhalen. Vakantie was niet per se ontspanning, vond ik. Met drie kinderen in een tent. Oef. (Maar wel leuk hoor)
  Ik kan je aanraden om te gaan hardlopen (of wandelen). Je bent nuttig bezig (ja, ik weet het, maar ik heb het zo nodig), je voelt je daarna zo lekker en je bent ein-de-lijk even alleen. Enjoy! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tips heb ik helaas niet voor je, het is hier namelijk precies hetzelfde.
  Maar je foto's stralen nog wel echt zomer uit. Terwijl ik dit schrijf is het buiten druilerig en koud...en hoop ook dat het de komende weekenden nog mooi weer is. Want ook hier genoeg plannen om in het weekend nog even buiten erop uit te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen