06102015 | wispeltuut en het buitenleven
Hiep hoi. Er staan grote veranderingen op mij te wachten. En Wispeltuut is dol op veranderingen. Zoals ik al eens heb laten weten, staat ons huis te koop. Onbegrijpelijk dat hij nog niet verkocht is. We gaan - zoals ik dat noem - op een huis passen, voor de komende vijf jaar. Deze week begon Reint met het verbouwen, want er moet heel veel gebeuren. Tot zover hadden we het overzicht. Maar dan blijkt er een tuin bij het huis te zitten. Dat wisten we wel hoor. En nu weten we het zeker. Er gaat een wereld voor me open.

We namen per 1 oktober ook de zorg voor de kippen over. En toen gingen de kippen dood. Werkelijk. Nog geen week later. Niet zo maar. Nee, ze zijn woest verscheurd door een boosaardig dier. Kop eraf. Overal veren en heel vieze taferelen. Twee kippen. Tot zover onze verantwoordelijkheid voor de dieren daar. 
Ik ben ook dol op het leren van nieuwe vaardigheden. Wat dacht je van het uitzetten van mollenklemmen? Waar You-Tube al wel niet handig voor is. In België lijken ze er nogal goed in te zijn. Kijk hier en hier maar. De kunst is het vinden van de - dieper gelegen - hoofdgang. Dat wist de buurvrouw nog niet eens. Leuk om te weten, maar ik kan wel een dozijn van die klemmen aanschaffen. Het gazon lijkt wel een maanlandschap. Gelukkig hebben we vijf jaar om dit te herstellen.
Volgende uitdaging; het verwerken van de appels. Nee, niet één, niet twee, maar zo'n tien appelbomen. En een perenboom. Bessen. Frambozen. Aardbeien (ok, dat is van latere zorg) en ga zo nog maar even door. Elke dag een shopper vol. Appelmoes. Appelcompote. Gedroogde appelschijfjes als snack. Appeltaart. Appelcrumble. Appelflappen. Hete bliksem (plaatselijk gerecht met bloedhete appels waar je fijn je tong aan verbrand), appelsap, appelstroop. Je kunt er veel mee, hoor! En dus mag ik doen waar ik zo'n beetje de grootste hekel aan heb na strijken; schillen. Jippie. 
Nog iemand tips wat betreft de appeloogst? Ik raap de appels nu, maar moet je ze niet plukken, voordat ze vallen en rotte plekken krijgen?

Ten eerste kunnen wij die appels - al dan niet verwerkt - nooit allemaal zelf opeten. Ten tweede is de lol er dan een beetje af na twee weken. 
Dus heb ik bedacht om de appelmoes bijvoorbeeld te gaan verkopen voor het goede doel. Ik moet nog wel even potjes hebben, want de mijne heb ik onlangs allemaal weggegooid (zie je nou wel dat je niet zo opruimerig moet zijn?). Dus bij deze een oproep aan mijn naaste omgeving: Ik ben op zoek naar glazen potjes met goed passende deksels. 

Dan ga ik lekker schillen en hoop ik binnenkort de gevulde potjes te verkopen voor het goede doel. Welk doel? De zending. En dan is het kringetje weer rond, want de eigenaren van het huis waar wij op passen zijn uitgezonden zendingswerkers. En zo zitten we hier nooit stil.

Ps. Zie je die kast? Die heb ik bedacht en heeft Reint gemaakt. Daar ben ik gewoon heel blij mee. En trots op. 


5 opmerkingen:

 1. Mooi opgelost, die dode kippen;-) Scheelt je veel stank (ik spreek uit ervaring). Wat betreft de appels: gewoon wat zakken voor een euro aan de weg zetten. Ik haal ze ook altijd bij een mevrouw-met-veel-appelbomen-in-de-straat. Hoef je niet te schillen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Met een appelschiller gaat het appels schillen veel sneller - appel eraan prikken, even draaien (of je kinderen dat laten doen) en de appel is mooi dun geschild, in plakjes en klokhuis eruit. Ik kan hier geen plaatje bij plakken, maar via google kom je er ook als je zoekt op 'appelschiller'. Succes met alle appels, leuk hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk hoor...maar wat ik me nou afvroeg... jullie gaan het huis opknappen en er dus 5 jaar wonen? Maar wat dan na die 5 jaar.... Ik ken het principe niet... dus leg het eens uit in jip en janneke taal :P
  Liefs Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Kortgeleden hadden we in de buurt een plukfestijn in de appel en perenboomgaard....dus ook hier nu een aardige voorraad om lekkere dingen mee te maken.

  Wat de mollen betreft, je kan ook mollenverjagers proberen...die zorgen dat ze op afstand blijven en dus niet in je tuin. (ben nogal een muts met dierenklemmen, sorry)

  Mooie gedachte dat het kringetje zo weer rond is, het is voor beiden (jullie en degene die uitgezonden zijn) denk ik ook niet een beslissing geweest die over één nacht ijs is gegaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Anoniem8.10.15

  Koel bewaard blijven appels maanden lang goed. Ze moeten dan geen rotte/zachte plekken hebben en niet overrijp zijn. Beter is het dan om ze iets onrijp te plukken, ze rijpen dan wel verder op de fruitschaal.

  BeantwoordenVerwijderen