27122016 // creatief met eucalyptus deel IIDeel II, zoals beloofd. Dit keer een supersnelle versie van 55 seconden - in werkelijkheid ben je iets lager bezig, hoor. Van een dennentak uit het bos of een tak hulst uit de tuin, maak je in een letterlijke handomdraai al een leuk kransje om op te hangen aan een haakje, een kastdeur, of met een lint aan de voordeur.

Het is hier een heerlijke allereerste echte vakantiedag, inclusief pyjama's, kleurplaten, luistercd's, logeerpartij en dat soort dingen. Ik ruim de adventskalender en alle kerst-kleurplaten op. Fijn gevoel geeft het als 'alles' weer leeg is. Om vervolgens alles weer vol te plakken en dicht te stapelen met nieuwe werkjes en mooie tentoonstellingen. Oude en nieuwe dingen. Past wel bij de tijd van het jaar.  


22122016 // portret van Lukas

Het is lekker warm in de Lambertikerk in Zelhem. Vanavond is er een concert. En de decoratie is ook net geleverd; bomen en vooral heel veel lichtjes. Het past mooi bij de glanzende instrumenten van de fotoshoot.

Lukas speelt trompet. Niet van jongs af aan, maar net voor de pubertijd begonnen. Tijdens een logeerpartij bij oud-oom Jan speelde hij voor het eerst trompet. "De trompet kan een mooie klank hebben; warm, zacht en teder - dolce - maar ook krachtig en dominant."
Wat hij het fijnst vindt om te spelen is klassiek. Met orgel, piano of een heel orkest. Liever samen, dat is het mooiste. "Hoe meer zielen, hoe meer muziekale vreugd."

En wat zijn droom is? "Mensen verbinden en blij maken met muziek." En dan tussen haakjes; "eigenlijk conservatorium".


07122016 // zo flans-je een kransje


De video van vorige blog vond ik zo leuk om te maken dat ik het nog eens probeerde. Verre van professioneel, maar dat maakt het juist leuk (dat zeg ik natuurlijk om mezelf te troosten). Best spannend, met mijzelf in een glansrijke bijrol. Ik heb me verwonderd over hoe ik mijn handen houd, ha ha! Het gaat natuurlijk om de krans. En voor het proberen. Ik zag ooit eens filmpjes van kinfolk en daar kan je zo heerlijk bij wegzwijmelen. Bij deze dan ook de onversnelde versie van 'creatief met eucalyptus, deel I'. 

Ik kocht een bos eucalyptus met en zonder bes. En een paar bessentakken. Verder gebruikte ik een oude schaar, dun en soepel ijzerdraad en een mesje (alhoewel afbreken makkelijker gaat). De krans bond ik aan een oude schoolhoepel die ik niet helemaal vulde; dan wordt het luchtiger en strakker. Zo kan ik hem ook beter op de schouw boven de kachel zetten, zonder een spijkertje te gebruiken. Maak je de krans helemaal vol, dan is de kans groot dat hij niet blijft staan op het smalle randje. 

Verder is het een kwestie van proberen hoe je de krans maakt. Daar waar de takken beginnen, heb ik wat extra takjes met besjes geprikt, zodat je de dikke takken niet ziet. Het ijzerdraad bind ik alleen aan het begin en einde stevig vast. Bij het omwikkelen let ik erop dat het draad verdwijnt achter de blaadjes. 

En waar een deel I is, volgt natuurlijk deel II. Maar daarop laat ik je nog fijn even wachten. Yay!

02122016 / workshop inspiratie: wonen met de seizoenen
'Hoe doe je dat toch?' vroeg iemand me onlangs. 'Jullie hebben vast een leukere kringloop.' 
Welnee. Wat dan wel?  
'Wij kunnen het thuis niet anders zetten, dan dat het u staat,' zei iemand, toen ik voor de zoveelste keer de boel verschoven had hier. Is dat zo? 

Ik geef woensdagavond 14 december een workshop 'inspiratie: wonen met de seizoenen'. Hoe creëer je sfeervolle stillevens, zonder (al teveel) geld uit te geven? Hoe richt je een ruimte anders in? Waar let je op als je de boel veranderen gaat? Wat is je stijl? Grote vragen... Het begint heel klein. En dat gaan we deze avond doen: Kijken met andere ogen naar je huis, de plek waar je de dag begint en eindigt. We gaan aan de slag met onder andere moodboards en een heleboel kringloopspul, zodat je aan het einde van de avond vol inspiratie naar huis holt om diezelfde avond nog de woonkamer te verbouwen. 
Dat laatste is natuurlijk een grapje, maar je krijgt ongetwijfeld inspiratie en een fijne avond. Met veel lekkers. En cadeautjes mee naar huis als uitgangspunt voor je woeste en minder woeste plannen.

* 14 december 2016, 19.45 - 22.00 uur
* €17,50 per persoon incl. materiaal, hapje & drankje
* Doetinchem (adres per mail)
* minstens 5 personen
* opgeven tot en met uiterlijk maandag 12 december (vermeld naam en telefoonnummer) bij mevrouwwispeltuut@gmail.com

Waarom deze workshop?
Zoals ik de vorige blog - honderd jaar geleden - al zei; ik houd van mooie plaatjes. Niet dat ik hier een huishouden heb wat zo uit een tijdschrift komt rollen, maar ik houd er wel van; oogstrelende taferelen en met name het bezig zijn met het creëren daarvan. En waar ik in de zomer de neiging heb om mooie planten voor in de potten buiten te kopen of aardbeien te oogsten, heb ik op koude en donkere dagen meer zin om hier binnen wat gezelligheid te scheppen. Iets waar ik dagelijks mee bezig ben.

Ik vroeg me onlangs af wát nou die gezelligheid maakt; neem de mok met warme chocolademelk en iets eetbaars met speculaaskruiden. Waarom smaakt dat op koude dagen beter dan met 40 graden Celcius? Omdat het past in het plaatje? Nee toch? In de zomer wil je fris fruit. Luchtige maaltijden. Er zal wel een psychologische of biologisch-wetenschappelijke verklaring voor zijn.

Bij de winter - en niet alleen met de kerst - horen kaarsen, groene takken en een warme oranje gloed van de laaghangende zon of de haard. Omdat het buiten koud of nat en snel donker is, maken we het binnen behaaglijk en kruipen we bij elkaar. Tegenwoordig hoor en zie je steeds meer over samen eten - uiteraard überverantwoorde maaltijden - al dan niet in de decembermaand. De feestdagen lenen zich vanwege de vrije dagen voor ontmoeting en gezelligheid, maar dat hoeft helemaal niet. Misschien een goed idee om de boel wat meer uit te smeren over het hele jaar. Zo heb ik zelf een etentje gepland met de vrienden en nog één met de buren in de maand januari.
Uiteraard gaat het om het samenzijn, maar voor mij een leuke aanleiding om het huis en vooral de tafel gezellig aan te kleden voor de gasten. Zo geef je iemand een speciaal en welkom gevoel. En het ziet er gewoon mooi, uitnodigend en gezellig uit. Het is prettig om met je gezelschap te tafelen; in andere culturen is dat veel gewoner en ik denk dat het helemaal niet verkeerd is om ook wat gastvrijer te zijn in ons kikkerlandje. Maaltijden geven makkelijk iets gezelligs en het is vrij ongedwongen. Je bent lekker aan het eten en kletst ondertussen met elkaar.

Maar goed. Die gedekte tafel dus. Ik heb weer een nieuwe kringloopwinkel in de stad ontdekt, die nog heel laag geprijsd is en daar heb ik mijn verzameling voor de komende etentjes compleet gemaakt. De rest komt ook bij kringloopwinkels vandaan; kaarsenstandaards en de kaarsen zelf, het servies...  En wat uit het bos. Zo simpel kan het zijn.

Ik hoop met mijn workshop nieuwe ideeën te geven. Maar wel haalbaar. We leven nou eenmaal niet in een tijdschrift of reclamefolder. En dat hoeft ook niet. Juist niet. Het is dan ook geen lesje 'jezelf beter voordoen dan je bent' ofzo. De workshop is niet alleen bedoeld voor jezelf, maar juist ook om met anderen te delen. Niet het 'perfecte plaatje uit het maakbare leven', maar een gouden randje aan het allerdaagse. Dat je anders kijkt naar je eigen plek. Het kan zomaar helpen ook anders naar je omgeving of bepaalde situaties te kijken. Dat is waar we (allemaal) naar op zoek gaan. Kom je ook?

ps. woensdag 11 januari 2017 hoop ik een workshop weven te geven, nadere info volgt nog