BROOD - basisrecept

Wat heb ik nodig?
*500 gram speltmeel *250 á 300 milliliter water *60 gram zuurdesem *zout (naar smaak) *kom *oven *pan of glazen schaal met sluitend deksel, die in de oven kan. Oh ja, nog een *maatbeker voor het water en een *theedoek. En *bakpapier.

Heb ik. En nu?
*Meng de zuurdesem met 150 milliliter water, totdat het zuurdesem opgelost is. Zo weet je zeker dat het zuurdesem door het hele brood komt te zitten. 
*Voeg de meel en wat water langzaam, al roerend toe. Let op; voeg niet meteen ál het water en de meel toe. Maak het deeg zo, dat het net niet aan je vingers blijft kleven. Is het te klef, doe je er wat meel bij, is het te droog, voeg je wat water toe. Als het deeg goed is, neem je weer een klompje apart voor het volgende zuurdesem. Voeg daarna de gewenste hoeveelheid zout toe. 
*Leg je klomp deeg in een kom (waarin hij nog lekker kan 'groeien') en dek deze kom af met een (vochtige) theedoek. Laat de klomp op een warme plaats minstens tweeënhalf uur rusten. 
*Als het goed is, is de boel na die tijd al gerezen. Bekleed je kom met bakpapier. Bestuif het aanrecht met wat meel en kneed het deeg hierop zo'n tien keer (hoeft echt niet vaker), zorg dat het deeg dan een bol of ovaal is. Leg je deeg terug in de kom. Dek het geheel losjes af met de theedoek en laat het nog minstens tweeënhalf  uur rusten.  
*Bestrooi je deeg met wat meel en maak er een ondiepe snee in. Zet de pan/schaal in de oven en verwarm de oven voor op 200 °C. Wanneer de oven voorverwarmd is, til je het deeg met bakpapier en al in de pan/schaal; deksel erop en sluit de oven zo snel als mogelijk. Draai de temperatuur terug naar 175 °C en bak het brood 30 minuten.
*Haal het deksel eraf en bak nog zo'n 20 minuten. Klaar!

Nog tips?
*De video hierboven is geen exacte handleiding. Maar dan heb je er toch wat beeld bij. 
*De pan of schaal voor in de oven moet dus goed dicht kunnen en ook groot genoeg zijn. Het deeg rijst nog tijdens het bakken!
*Je leest verschillende adviezen wat betreft het rijzen. Het komt - wat mij betreft - niet op de minuut aan. Het is een beetje zelf uitvinden. 
*Wat het uitvinden betreft; probeer eens met noten en vruchten en... 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten