ZUURDESEM

Wat heb ik nodig?
*evenveel gram meel als *(lauw) water *een vork en een *kommetje dat afgesloten kan worden.

Begin vijf รก zes dagen voor het bakken van het brood met het maken van zuurdesem.
*Neem een kommetje, doe daarin evenveel gram water als meel. Meng dit met een vork, totdat er deeg ontstaat. 
*Doe het deksel op het kommetje. Zet dit geheel op een warme plaats weg en laat het 48 uur rusten.
*Voeg evenveel water als meel bij op dag 3. Roer het geheel goed door en laat het 24 uur rusten.
*Voeg op dag 4 weer evenveel water als meel bij. Roeren en een dag laten rusten. Dag 5 kun je er deeg van maken.

Hoeveel zuurdesem heb je nodig?
Hoe groter de hoeveelheid desem, des te zuurder het brood. Zie dit recept voor exacte hoeveelheden. Stel dat je dus 60 gram nodig hebt, begin je op op dag 1 met 15 gram water, 15 gram meel. Dag 2 kun je dan 10 gram water en 10 gram meel toevoegen, dag 4 voeg je 5 gram water en 5 gram meel toe. Heb je in totaal 60 gram zuurdesem op dag 5.

Zuurdesem te zuur?
*de verhouding water-meel is niet gelijk
*staat op een te warme plaats.

Nog tips?
*Je kunt verschillende soorten meel gebruiken, bijvoorbeeld spelt- met roggemeel.
*Laat nooit een metalen voorwerp in gistende producten zitten. Dit belemmerd het proces.
*Tijdens de vakantie kan het zuurdesem in de koelkast bewaard worden.
*Bak brood volgens dit recept.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen