JAM

Jam maken is heel makkelijk. Zorg dat je genoeg potjes in huis hebt en een hele berg fruit... je kunt de jam gerust een jaar bewaren!

Wat heb ik daarvoor nodig?
*3 kilogram fruit *evenveel suiker (of minder voor minder zoete jam) *pan *mes of stamper *goed sluitende potjes

Hoe maak ik jam?
*Snijd of maal het fruit fijn. Hoe grover de stukken, hoe grover de jam van structuur wordt.
*Doe de suiker en het fruit in een pan en breng het geheel aan de kook. Laat het dan zo'n 15 tot 30 minuten doorpruttelen. Hoe langer je kookt, hoe meer de voedingsstoffen eruit trekken.
*Zorg dat je potjes goed schoon zijn. Dit kan het beste door ze schoon te koken in een pan water. Vul de schone potjes met de jam en draai het deksel erop. Zet de potjes ondersteboven weg. Door de hitte trekt het geheel vacuüm en kun je het een jaar bewaren.

Dat is makkelijk. Nog tips?
*Zet de pan niet op een te hoog vuur. Het brandt snel aan en dat proef je.
*Pas op bij het vullen van de potjes. Dit moet je doen als de jam heet is (voor het vacuüm trekken), maar daardoor is het heel erg heet!
*Was meteen de boel af na het maken van de jam. Die plaktroep zit snel genoeg overal en is als het 'vers' is makkelijker schoon te maken.
*Combineer het fruit met kruiden of specerijen om er een eigen smaakje aan te geven.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen