04022013 | boter maken


BOTER

Zelf boter maken; lekker en weinig werk. En met een beetje kruiden heb je zo een overheerlijke kruidenboter! (Als je kaasdoek tenminste niet gejat wordt, dat had ik dus.)

Wat heb ik nodig?
*(1 liter slag)room, liefst zo puur mogelijk * heel veel - dat is 3 - grote kommen *mixer *vergiet *vochtige kaasdoek  *eventueel ijsklontjes

En als ik dat heb staan?
*Dan doe je de slagroom in een grote kom, liefst met spatrand, en ga je de slagroom tot boter kloppen! Dat duurt wel een kwartier; je krijgt eerst slagroom en dan nog even volhouden (stel je niet aan, vroeger deed men dit met de hand). Je hebt 'boter' als het spettert en er klontjes, schilfers in het vocht drijven. Je kunt beter te lang dan te kort kloppen.
*Neem een schone kom, plaats daar het vergiet in en daarin de vochtige kaasdoek. Giet de geklopte room erin. Wat in de kaasdoek blijft hangen is je boter, het vocht is... (trrrrromgeroffel) romige karnemelk! Kun je weer fijn ergens anders voor gebruiken. Wring de boter in de kaasdoek goed uit.
*Neem een schone kom, vul die met koud water, eventueel wat ijsklontjes en ten slotte je 'klomp' boter. Nu ga je met je koude handen deze klomp boter kneden. Het water wordt troebel, dus ververs na een tijdje het water en herhaal dit 2 รก 3 keer tot het water niet meer troebel wordt. Zo voorkom je dat je boter snel ranzig wordt.
*Wring de boter eventueel nog een keer uit in de kaasdoek en doe hem in een goed gesloten bakje. Zo kun je de boter twee weken bewaren.

Tips om het nog  aangenamer te maken?
*Let op dat bij het kneden met ijsklontjes de klontjes niet in de boter verdwijnen =P
*Voeg aan het einde zout toe en/of andere kruiden om meer smaak - lees kruidenboter - te krijgen.
*De karnemelk is volgens mijn man bijvoorbeeld heel lekker in je koffie. Maar dat is voor mij een verboden product, dus ja...

2 opmerkingen:

 1. Wow, waanzinnig dat het zo gemakkelijk is om je eigen boter te maken.
  Dat moet ik echt eens gaan proberen (zodra ik weer een 'echte' mixer heb haha)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is echt de moeite waard! Ken je de kookboeken van Yvette van Boven. Die heeft massa's van dit soort homemade recepten. Echt een aanrader!

   Verwijderen