21052014 | boeken


Zoals bij mij wel vaker het geval is, doe ik verschillende dingen tegelijk. Lees ik dus ook meerdere boeken tegelijk. Met als gevolg dat je soms een boek wat langer laat liggen en/of de draad volledig kwijt bent. Maar desniettegenstaande wil ik vanaf nu wat vaker delen wat ik lees. Ter inspiratie - mocht je daar behoefte aan hebben. Ook voeg ik kleine recensies toe, als het me lukt kort en bondig te zijn.

Op het 'menu' staat allereerst het geweldigste boek met verhaaltjes voor het slapengaan van Valerie Gorbachev en Carol Roth. Over Rudolf het konijn dat niet kan slapen en naar droomt. En over Wolle het schaap, zo schattig! Leuke platen die de kern van het verhaal goed verbeelden, met gevoel voor humor en er staan veel woorden in die je niet uit hoeft te leggen, maar wel nieuw zijn voor Lev. O ja, dit boek is voor Lev. ;)

Aangezien ik nogal worstel met Lev z'n zindelijkheid en ik de luiers gewoon spuugzat ben en vooral; omdat Lev elke keer terugvalt nadat hij weer oorontsteking heeft gehad bijvoorbeeld, wilde ik er echt werk van gaan maken. Voila; volgens Debby Mendelsohn is zindelijk maken kinderspel. Ik word helemaal blij van het makkelijk te lezen boekje en de vijf stappen die je doorhuppelt. Vanaf morgen gaan we aan het werk - vergezeld door Rudolf en Wolle - en Leah Nore gaat gezellig mee met de potjessessies, aangezien Debby - psycholoog en moeder van zes - me ervan heeft overtuigd dat onze dochter met anderhalf jaar zindelijk kan zijn. Ik houd jullie op de hoogte. 

Laatste boek; Ruimte door regels. Nog niet helemaal uit, maar ook een aanrader voor eenieder die moeite heeft met het stellen van grenzen in de opvoeding of gewoon even opgescherpt wil worden (lees; voor alle ouders). Ooit las ik van haar 'Blozen mag' over de seksuele opvoeding en dit boekje is hetzelfde opgebouwd. Lekker veel van die herkenbare voorbeeldjes en soms prikkelende vragen om eens over na te denken of met iemand over te praten; je echtgenoot bijvoorbeeld. Het gaat over eten, slapen, omgaan met bezit en nog wat van dat soort thema's. 
Mocht je op zoek zijn naar een hippe variant op dit boek, dan wil ik toch even Pamela Druckerman noemen. Ze schreef 'Franse kinderen gooien niet met eten' en 'Ja zeggen als het kan, nee zeggen als het moet'. Een Amerikaanse vrouw die haar kinderen de Franse opvoeding meegeeft. Ik ben het niet helemaal met haar eens (wat betreft bevallen, voeden en het systeem van de crèche), maar wat ze zegt is waar en herkenbaar. En grappig. En niet onbelangrijk; het is uitvoerbaar.

Zoals je ziet, staat er geen roman tussen. Daar ben ik niet zo van, alhoewel er prachtige boeken zijn. Maar ik lees liever over (op)voeding. Misschien wel mijn manier van nascholing. Nederland wordt steeds slimmer. Ik vind dat je als fulltime huisvrouw wel beslagen ten ijs moet komen. Je blijft er scherp door enne... ik vind het gewoon leuk. 
Wat lezen jullie? Zijn er nog tips?

5 opmerkingen:

 1. Leuk blogje over die boeken enzo.
  Hoe oud is Lev trouwens (hele leuke naam trouwens)? Ik ga eens kijken of dat gezellige boekje voor het slapen gaan ook in onze bieb is. Ik ben zo vaak bezig met boeken uitzoeken en resereren voor onze leesmonsters van 7 en 9, dat ik voor ons kleine meisje vaak net nog ff een Nijntje uit het rek vis.. dus zo'n peutertip vind ik leuk!

  Succes met de zindelijkheid. Hoop voor Lev en voor jullie dat ie straks met een apetrots snuitje lekker zindelijk is (enne.. het liefst eigenlijk ehm.. zonder terugval:))

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi, ik zal er eens vaker over bloggen. Lev (betekent hart in het Hebreeuws en leeuw in het Russisch) is in maart drie jaar geworden.

   Wat betreft boeken; let eens op uitgevers. De Vier Windstreken hebben veel mooie boeken, net als Callenbach.
   Wat ik wel eens doe is van tevoren thuis de boeken reserveren. Dan liggen ze klaar als ik kom. Scheel vooral als je zelf ook nog wat wilt lenen en je twee kids bij je hebt die hun aandacht vragen ;)

   Verwijderen
  2. Ja, ik reserveer heel vaak vanaf thuis. Maar tot nu toe altijd voor de grote boys, en als ik dan in de bieb ben, mag zij gewoon een boekje pakken. Dus dat is dan meestal zo'n boekje waarin veel plaatjes en baby's te zien zijn.
   Dank je wel voor de tips wb uitgever.

   Verwijderen
 2. Ik wil ook deze week weer eens gaan beginnen met zindelijk maken... Noa is vorige week twee geworden en zit sinds een half jaar regelmatig op de wc, maar echt zindelijk worden zit er niet in (omdat ik daar ook totaal geen moeite voor doe;-)). We zullen zien!
  Ik vond 'Franse kinderen gooien niet met eten' ook erg leuk en goed om te lezen. Al was ik het inderdaad ook niet altijd met haar eens. Laten huilen en zo snel mogelijk door laten slapen, daar ben ik niet zo van.
  Tip: "Wat is nu gezond?" van M. Katan. Maar ik schat zomaar in dat jij dat minder goed vindt dan ik:-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb na een dag proberen al een verandering waargenomen! Hulde aan het boekje...
   Wat betreft die Franse kinderen; wij hebben onze kinderen dus wel door laten huilen (heus wel even kijken en troosten, maar niet oppakken en zeker niet binnen tien minuten). Ze sliepen allebei door, zodra het kon, en ik vond het heerlijk. Maar dat moet ieder natuurlijk voor zich weten. Ik ken het niet, waarom zou het niets voor mij zijn?

   Verwijderen