10072014 | imperfectie


Sporen van gebruik. Ik ben niet van de brocante, maar het imperfecte trekt me aan. Misschien wel omdat het meer representatief is als de alles-is-perfect-status. Straks is de vlinderstruik bruin. Maar wat hebben de vlinders, hommels en bijen ervan gesmuld - volgens mij bevinden alle bijen uit de omgeving zich in mijn achtertuin, het gonst van het gezoem als je voorbij loopt.

Zaterdag waren we bij mijn ouders en ging ik samen met mijn moeder even naar een kringloop. De bewuste kringloop was leeg en verlaten, dus weken we uit naar een 'veel minder leuke', aldus mijn moeder. De prijzen waren er totaal uit verhouding; honderden euro's voor een eiken, maar zeer gammele tafel en tien euro voor een piepklein en heel schattig glazen doosje. Er stond een IKEA-kinderstoel, waar nog meer voor werd gevraagd dan ze er bij de IKEA voor vragen. Het is van de zotten. Mijn moeder had het al gezien, maar ik wilde nog even verder kijken.
En daar stond'tie. Mijn 'chesterfield'. Mijn imperfecte, prachtige, stinkende en echt leren fauteuil. Voor het wereldbedrag van slechts één enkele euro. Niet te geloven. 
Mijn moeder zocht me en vanachter een stelling klonk het amechtig uit mijn keel 'Màaam!' Ik hing tussen de vieze, overgewaardeerde meuk op mijn imperfecte, ondergewaardeerde troon. We sleepten hem direct mee naar de kassa, mijn moeder ziet ook wel wat in dat soort projecten.
In de armleuning zat een gat en een scheur, maar mijn moeder - dochter van een schoenmaker - ontpopte zich als stoelendokter en wist met behulp van een lapje leer en lijm de schade weg te werken. Dekentje erover, kussentje erin - o nee, eerst goed luchten en zie daar... 
Reint keek kritisch tijdens hun eerste ontmoeting, maar heeft mijn buit de dag erop meteen tot zijn territorium verklaard en vindt dat hij nu binnen sigaren mag roken. Ja ja. 

Mijn kringloopgeluk. Ik betaalde nog meer voor de weckpotten - op marktplaats noemen ze het brocante en vragen ze er flink wat geld voor - dan voor deze stoel. Wel jammer dat het soms zo uit verhouding is, die prijzen bij kringloopwinkels. Ach ja, dat maakt zo'n vondst natuurlijk dubbel zo leuk.

Hier nog wat voor het oog, over hergebruik; in het huis van Julie.

4 opmerkingen:

 1. Gave stoel zeg en gefeliciteerd met je aanwinst :)
  Groetjes Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh, heerlijk zo'n chesterfield en heel goed opgelost met dat dekentje. Ik vind het ook altijd leuk om te snuffelen bij de kringloop, maar idd zijn prijzen meestal erg uit verhouding en meestal kom ik met boeken thuis, terwijl ik al een ernstig boekenoverschot heb ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat ben je toch weer lekker aan het schrijven! Leuk :-)
  Supervondst hoor, extra genieten voor dat bedrag...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Echt een leuke Chesterfield heb je. Ik ben liefhebber en kwam om deze reden toevallig op je blog. Ik ga nog even verder lezen.

  Groetjes,

  Bertje

  BeantwoordenVerwijderen