12012015 | suikervrij
Ik ben natuurlijk een bevooroordeelde IKEA-fan. Maar toen ik deze koekjes zag - de suikervrije haverbiscuits van het Zweedse bedrijf, was ik meteen enthousiast. 

We willen hier namelijk minderen op de toegevoegde suikers. Waarom? Volgens berichtgevingen eten we zo'n 30 tot 50 kilo toegevoegde suiker per jaar. Per persoon. In het ergste geval is dat dus bijna een pak suiker per week. Dat is veel te veel. Zeker met mijn hongerige hormonen is het lastig om niet teveel toe te geven aan snoepdrang. Snoepen doen we allemaal graag. Waarom houden we zo van zoet? Verklaring; de zoete (en vette) moedermelk is het eerste dat wat je tot je neemt. En blijkbaar blijft de behoefte daaraan je hele leven hangen. 
Laat het nou niet zo goed voor je zijn, daaraan toe te geven. Denk aan welvaartsziekten, maar ook aan alzheimer, depressie en op jonge leeftijd overgewicht.
Afgezien van het ongezonde, is suiker ook verslavend. Ook dat leidt tot problemen. Dan hebben we het natuurlijk wel over buitensporig gebruik. Maar dat is onbewust al bij velen het geval, denk ik. Je hoeft niet elke dag bij de Mac te zitten, om veel suikers en ongezonde vetten tot je te krijgen.

Maar goed, zonder toegevoegde suikers dus. En dat valt niet mee. Zelfs aan de kipfilet is suiker toegevoegd. Dan ben je dus blij als je iets tegenkomt, waar geen suiker in zit.
Zo ook de havermoutkoekjes van de IKEA. "Suikervrij" jubelt de verpakking. Fijn. En zo duur zijn ze niet; €1,69 voor 9 koekjes. 
Ze zijn lekker. Knapperig en smaakvol. Dat is fijn.
Maar dan lees ik de verpakking nog eens na. Zoetstof. E965. Volgens de kenner een nog niet goed onderzochte stof, dus er valt niet zoveel over te zeggen. Maar voor mij is dit een afknapper. Ik ben niet helemaal anti-E, maar het feit dat er dan iets aan toegevoegd is om het zoet te maken, dat wil ik nou juist niet. Om uiteindelijk minder suiker tot je te nemen, moet je ook niet zo zoet meer eten; pas dan wordt de 'zoete honger' minder. Dan is het makkelijker om geen suiker meer te willen. Denk aan fris- en fruitdrank, broodbeleg, tussendoortjes of wat dan ook.
Deze documentaire laat zien dat suiker niet alleen bijna overal in zit, maar ook nog eens heel erg verslavend is. Niet verzadigend ook. En dan hebben we het over suiker, maar dus ook over toegevoegde zoetstoffen.

Dus dan toch maar zelf bakken. Klik hier voor een lekker recept. Morgen eens proberen.
Eerlijk is eerlijk; die dingen van de IKEA zijn wel heel erg lekker.

11 opmerkingen:

 1. Oh jammer, ik was al bijna onderweg naar de Ikea. ;-) Ik ben zeker van plan meer zelf te bakken (doe dat al geregeld), zodat ik geen koekjes meer hoef te kopen.
  Die havermoutkoekjes ga ik zeker eens proberen, ze lijken mij heel lekker!
  Groetjes, Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En zoveel werk is het nou ook weer niet om zelf te bakken.

   Verwijderen
 2. Suiker is gewoon echt gif voor je lichaam en verslavend. Het is zo jammer dat we zo gewend zijn aan suiker en iets zonder suiker vaak minder lekker vinden. wel denk ik dat als je het een maand volhoudt je na een maand juist suiker vies vindt. Wel jammer dat ikea er dan een vervangende, niet goede stof voor in de plaats doet. Ik heb nooit suiker in de thee van mijn dochters gedaan of over hun yochurt en dus missen ze het niet want ze weten niet beter. Light producten neem ik nooit vanwege het aspartaam dat ze er dan in stoppen. Wist je dat in het brood bij de bakker en supermarkt ook vaak suiker zit? Ik bak sinds een weekje weer zelf brood met de broodbakmachine. Haal het meel bij de molen en daar komt geen suiker aan te pas. Als je er maar een klein beetje op je suiker let dan scheelt het misschien al een pak per maand en dat is mooi meegenomen. Ik hoop dat je zelfgemaakte koekjes lekker smaken! Pascale x

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, glucose-fructose en ga zo maar door. Het zit overal in, ik kijk nu op elke verpakking.
   Ik bak ook zelf mijn brood, maar de mix van de molen is ook niet suikervrij dus ik moet zelf de boel samenstellen. Waar haal jij de recepten vandaan? Gebruik je een mix of stel je zelf wat samen?

   Verwijderen
  2. Mijn doel is wel om straks zelf wat mixen samen te stellen maar vooralsnog gebruik ik of het meel van de molen maar ook de Pain Complet van Rivercote bij de Lidl vind ik erg lekker. Het is vrij stevig brood. In plaats van water gebruik ik dan wel melk. Bij de ingredienten staat op de verpakking geen suiker vemeld maar ik zie nu bij het etiket dat er 0,4 gram per 100 gram in zit. Zodra ik een goede mix heb samengesteld laat ik het je weten hoor!

   Verwijderen
  3. Dat van die maand zonder, dat doet die Tim uit het filmpje dus ook. En hij vindt het inderdaad niet eens meer lekker. En ik hoor graag van je als je wat hebt gevonden.

   Verwijderen
 3. Herkenbaar die teleurstelling ;).... dan schreeuwt de verpakking het uit... zelfs Thomas onze oudste weet het... ze liegen mama op de verpakking... Ik heb hem uitgelegd hoe het werkt met sappen... Weet jij dat ook? In Nederland is er een regel die toestaat dat de fabrikant op sap verpakking mag zetten "zonder toegevoegde suiker" en dan mag hij er toch 10% suiker aantoevoegen om het zurige er af te halen en dit alles hoeft hij niet op de verpakking te vermelden... SCHANDALIG.... echt kan daar zo boos van worden...

  Ik moest wel glimlachen om je uitleg van de hang naar zoet ivm borstvoeding. Ik hou absoluut niet van zoet en wel van hartig en heb nooit borstvoeding gehad ;)... zou het dan echt zo werken ;)

  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij drinken hier nauwelijks sappen. Ik drink veel thee en de kinderen karnemelk, diksap (ook niet teveel natuurlijk) en water. Soms voor het lekker een glaasje met 'veel smaak', maar daar doe ik tegenwoordig al een scheutje water bij, omdat ik het anders veel te zoet vind.

   Poedermelk lijkt natuurlijk veel op moedermelk, om het verschil zo klein mogelijk te maken. Maar ik las dat ergens, dus het zal vast wel een theorie zijn. Maar het ligt natuurlijk ook aan de voeding waar je verder mee opgroeit.

   Verwijderen
  2. Uiteraard zal 't aan meer liggen dan alleen de borstvoeding... Heb ook erg hartig aangelegde ouders ;).
   Hier ook bergen thee en water en inderdaad melk. Sap en prik nauwelijks... Maar dat 't gewoon mag snap ik niks van..
   Fijne dag weer!

   Verwijderen
  3. Hier melk alleen van de geit of de karnemelk. Gewone melk; daar krijg ik last van. Niet echt een serieuze allergie, maar dat kan ik beter niet drinken. Ik compenseer dat met het eten van amandelnootjes en roeryoghurt met noten, zaden en bessen als ontbijt.

   We zijn er maar druk mee. Maar je hebt gelijk; van sommige dingen snap je gewoon niet dat het toegestaan is.

   Verwijderen