03042015 | op stap


Nee, we hebben vandaag niet een retourtje naar het buitenland genomen, alhoewel de eerste foto misschien zoiets  doet vermoeden. Het was Museumpark Oriëntalis, oftewel 'Heilige Landstichting'. En dat was bijzonder toepasselijk voor vandaag; Goede Vrijdag.

Geen dag met enorme hoogtepunten, afgezien van de mier in mijn thee, die ik aangeboden kreeg in de herberg. Het was erg stil en de natuur is natuurlijk ook een beetje kalig. Maar zeker voor Lev was het heel erg leuk. En natuurlijk mooi voor de beeldvorming. De smalle straatjes, hobbelige steegjes, dieren, tenten, woningen... net als in de Bijbel! Menig verhaal passeerde vandaag. 
Er waren bijvoorbeeld mensen aan het... uhm... naaldbreien of zoiets; ze waren netten aan het maken. Net als de discipelen of zoals in het verhaal van de wonderbare visvangst. De tenten deden ons denken aan het volk van Israël in de woestijn en de geschiedenis van Abraham. 
En zo ging het ook meerdere malen over de lijdensgeschiedenis. 
In het binnenmuseum zagen we in een vitrine een doornenkroon en een spijker. Er liep een jonge ezel. Op de binnenplaats van de 'boerderij' stond een mand met palmtakken. Zoals bij de intocht van Jezus. We staken over op het plein van Pilatus. En ten slotte ook bij het Sanhedrin, het huis van Kajafas. Daar zagen we beelden die duidelijk verwezen naar de verloochening door Petrus.

Ik denk dat het in de zomer nog leuker is met alle bedrijvigheid en vrijwilligers, maar dit was zeker de moeite waard om wat meer te weten te komen over de 'tijd van de Bijbel'. 
Persoonlijk vind ik het dan jammer dat er verwezen wordt naar 'meerdere goden' en deelt God de plaats met Allah. Ach ja. 'Toevallig' lazen we vandaag uit de kinderbijbel over Abraham die Hagar wegstuurde. En laten de nakomelingen van Abraham naast de Israëlieten nou óók Arabieren geweest zijn. Niet dat ik hier pleit voor het op één hoop gooien... Maar misschien is het beeld zo wel compleet. Net zoals de beeldjes in het binnenmuseum ons wezen op de afgodendienst... ook onder de Israëlieten. Zo hoort het niet te zijn. Maar zo is het wel geworden door onze val. 

Wat mooi om dat weer terug te komen bij de dienst van vanmorgen. 'Het is volbracht.' Er is een weg terug, door Zijn offer. 

Gezegend Pasen toegewenst!


2 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hi, Really great effort. Everyone must read this article. Thanks for sharing.

    BeantwoordenVerwijderen