verliefd op vintage

Een psycholoog zal er wel een verklaring voor hebben. Ik ook trouwens. 

Ik houd van vintage. Van oud. Nostalgisch. Gebruikt. Waarom? Om het verhaal. Ik vind het leuk om te fantaseren over wie het gebruikt heeft. Maar nog meer om de kwaliteit. Mij valt op dat de spullen van vroeger van goede kwaliteit zijn, anno 2016. Zo hebben we nu al drie retro cocktail chairs. Ze zitten heerlijk. Mijn vintage oma-jurk is degelijk (de lengte en het knoopje hoog in de hals). Fijne stoffen, mooie kleuren, praktisch in gebruik. Echt, ik vind dat allemaal veel fijner dan wat er tegenwoordig allemaal te krijgen is. Natuurlijk zit daar ook veel moois tussen. Maar toch... En bijkomend voordeel is dat het gebruikt is en goedkoop. Dan doet een beschadiging bijvoorbeeld toch iets minder pijn, vind ik.

Neem mijn analoge camera. Ja ik ben verliefd, terwijl ik nog geen foto heb gezien (het kan dus ook nog vies tegenvallen). De definitieve afdruk, bijvoorbeeld. Het is geen kwestie van onbeperkt foto's schieten en de beste eruit kiezen. Staat de harde schijf ook niet vol met driekwart bewogen en overbelichte foto's. Je bent zuinig op de 36 foto's die je kunt maken per rolletje. Niks geen automatisch scherpstellen of witbalans; daar moet je zelf veel meer voor zorgen. Ik krijg het gevoel dat ik weer echt aan het fotograferen ben. En eerlijk is eerlijk, het bruine koffertje dat erbij hoort is ook zo... zo.... fijn. De camera zelf ook. 

Nee, ik ben niet in de verkeerde tijd geboren. Maar ik ben blij dat er wel wat meer waardering is voor het oude. Tweedehands kleding is niet meer gek. Het is hip (want) duurzaam en goedkoop. Zo kocht ik twee weken terug een prachtig "oma topje" en twee rokken voor een prikkie. Nagenoeg iedereen heeft iets in huis van de kringloop. Het is ook "in" om zelf (gezond) te koken en te bakken. We knappen zelf een stoel op of blazen oude voorwerpen nieuw leven in. 

En daarom verkoop ik op de tweedehands kledingbeurs hier in de buurt (zie rechterkolom) vintage dekens. En bovenstaand krukje waar ik bijna over struikelde toen ik voor de zoveelste keer en kringloop inliep van de week. Dat en nog veel meer. Want... ik houd van vintage. 

2 opmerkingen:

 1. Jammer dat je zo ver weg woont, want ik was zeker langs gekomen.
  Ik zou me afvragen wie allemaal tevreden onder de warme dekens hebben gelegen...
  Fijn weekend
  Manon

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Helemaal leuk, en herkenbaar! Heb met oude dekens ook wel eens een gave tas gemaakt. Je inspireert me weer om het naaien weer op te pakken :)

  BeantwoordenVerwijderen