Update vanaf ons vakantieadres. Nou ja, het huis van mijn ouders. Een verre reis was ons dit jaar te gortig, dus we hebben het bescheiden paleisje van mijn ouders tot onze beschikking. Er tussenuit en toch 'thuis'. 
Nu manlief vrij is, heb ik meer tijd om aan mijzelf te denken en dat was hard nodig. Ik probeer er dan ook zoveel mogelijk gelegenheid voor te creëren, maar dat valt niet altijd mee. Toch groeien de plannetjes. Ik houd jullie op de hoogte en wil je meer 'zien', dan moet je even gluren op mijn instagram, want daar houd ik een soort beeld-dagboek bij. 
Genieten jullie ook zo van het mooie weer?


‘Het was een zomerdag om nooit te vergeten,’ bromde hij. ‘Zo heet als vandaag.’ Hij zwaaide zijn grove hand met een woest gebaar langs zijn rechteroor om een luid zoemend insect te verjagen. Tot zijn hand op de tafel plofte, zweeg hij.
‘Het zweet op zijn voorhoofd deed me denken aan ons keukenraam na een regenbui.’ Weer bleef het even stil. Hij staarde naar het tafelblad. De noesten keken boos terug.
‘Het water was zilt en plakte. Ik had een gruwelijke hekel aan het wier.’
Ik fronste bij het warrige verhaal, maar klopte even op zijn hand. ‘Ja,’ beaamde ik, ‘ik ben ook niet zo dol op zeewater.’
‘Hij was in paniek. Dat zag je meteen… Die foto,’ hij klopte even op het kleine plaatje, ‘was even daarvoor geschoten. Mijn oom en tante hadden het goed, zie je. Niet iedereen kon zich een vakantie veroorloven én een dure camera.’
‘Die man?’ vroeg ik. Ik wilde weten waarom hij in paniek was. Waarom hij zweette als regendruppels op glas. Ik wilde weten waarom die dag niet te vergeten was.
Hij hoorde me niet.
‘Bert en Nel liepen er nooit mee te koop, hoor. Dat niet. Maar zoals dat popje daar zat, ja. Zo’n witte jurk in het vochtige zand. Nee, daar hoefde je bij mijn moe niet mee aan te komen.’ Zijn dikke vinger had hij gepland op het meisje, links op de foto.
‘Nee, bij mijn moeder ook niet,’ grinnikte ik.
‘Het was ongelooflijk, hoe dat jong kon rennen en zwemmen. Als’tie er werk van had gemaakt was het een kampioen geworden.’ De vinger verschoof naar het midden en toen naar rechts.
‘Dat was ik,’ gromde hij. Of was het lachen? ‘Zo’n dikzak. Das nooit niet meer goedgekomen.’ Hij klopte als bewijs op zijn buik, waar het overhemd om spande.
 
In mijn zoektocht naar het iets moet ik niet alleen loslaten, maar ook eens rustig gaan zitten en de boel op een rijtje zetten.
 
INSPIRATIE * fijne plaatjes kijken, zoals die van emelieristevski, abbie melle en elisabeth dunker en ook zelf fijne plaatjes vastleggen * de kunst van Anneke Kaai
DOEN * wandelen * schrijven * gastvrouw zijn, koken voor en eten met vrienden of familie * persoonlijke cadeautjes maken van imperfecte en/of gebruikte voorwerpen én cadeautjes geven * diepgaande gesprekken over de zin en betekenis van vanalles * kennis vergaren, toepassen en delen  * dromen * anders, maar niet apart * onkruid wieden (omdat het zo rustgevend is)
EN VERDER * bloemen * eenvoud en puurheid * koraalrood (al lang voordat het 'in' was)  * hout * de veelzijdigheid van, jawel, water * licht * jurkjes * patronen in de natuur
 
Dus iets is iets met creatief in woord en beeld, de natuur en mensen.
Zie je wel. We zijn al een stuk verder.

Een koel zuchtje wind vleit zich tegen mij aan, terwijl ik dit bericht typ in de stilte van het donker. Hoe een mens zich kan vergissen;
Als manlief straks vakantie heeft,' zo dacht ik, 'dan heb ik fijn mijn handen wat vrij en kan ik dingetjes doen die al een tijdje op mijn lijstje staan.'
Wat een illusie. Ik blijf poetsen, rommel opruimen, klusjes bedenken - die ik zelf veel beter en sneller kan - en zoonlief bezighouden, troosten en vermanen. Die heeft namelijk besloten dat zijn moeder onmisbaar is. Prettig om te weten, natuurlijk, maar wel lastig. Hij kleeft aan me als plakband. En het is al zo warm.
 
Loslaten. Daar gaat het om. Daar gaat het bijna altijd om. Loslaten als zoonlief huilt wanneer ik even alleen boodschappen wil doen. Loslaten als mijn man de bestrating bezoeldelt bij het schoonboenen van de frituurpan. Loslaten.
Als ik verder wil, als ik dat iets wil vinden, dan zal ik ook veel los moeten laten. Vooroordelen (het wordt toch niks), angst (ze zullen wel dit en dat vinden), verwachtingen (ik moet vooral van mezelf aan heel hoge eisen voldoen) en nog wat van die krampachtige dingen die ik al een tijdje vasthoud.
Tijd om los te laten, uit handen te geven (dan maar een stoep vol vetvlekken). En vooral; tijd om tijd te nemen voor mezelf om nou eens eindelijk dat iets te vinden. - wordt vervolgd -

Waar blijft de tijd? Even dit, even dat. Af en toe doe ik hier een kort verslagje van al mijn activiteiten, om me vervolgens weer nuttig te maken in mijn huishouden of elders. Als ik mijn blogs nalees, blijft er een onbestemd gevoel hangen. En een aantal gedachten.
Er is geen rust. Wat wil ik? Die altijd ontastbare, onbereikbare droom om 'iets' te ondernemen, maar wat? Zoveel dingen die ik zou willen doen, waar ik meer tijd aan zou willen besteden. Fotografie, eten. Echt, ik doe iets verkeerd. Voor de buitenstaander niet, die denkt; 'Mens, maak je niet druk,' of erger nog 'Doe niet zo ontevreden, ondankbaar.'
Maar ik dwaal rond. Verlang naar iets moois. Iets fijns. Iets uitdagends ook.
Echt, ik ben dankbaar voor mijn leven. Ik heb een liefhebbende man. Twee gezonde, levendige kinderen. De zon schijnt. Er zijn zoveel zegeningen.
Maar het is alsof ik iets mis. En wat is dat iets? - wordt vervolgd -

Wat een heerlijkheid, die zomerse temperaturen en het 'buitenleven'! Zoonlief speelde de hele morgen onafgebroken met water en stoepkrijt, viel tussen de middag uitgeput en met rode wangen in slaap zodat zijn moeder ook even kan dutten om na zijn slaapje weer vrolijk verder te spelen. We kijken wat beteuterd naar de gisteren gezeemde ramen die alweer volgespetterd zijn, maar dat liever dan gedram en gejengel en gehang van een peuterpuber die zich verveelt.
Verder lekker huishoudelijk bezig, het ritme zit er weer bijna helemaal in en we kijken uit naar de echte vakantie, als manlief straks vier(!) weken vrij heeft.
Morgen een dagje naar huis (want zo voelt het na al die jaren nog), 'oma' zal vast het badje voor zoonlief klaarzetten. Nog even een wasje draaien en te drogen hangen. Telefoontje doen naar deze en gene. Boekje halen, eten koken - maar wat, met deze hitte!? - en lekker vroeg m'n bed in...
Het is gewoon zo; als de zon schijnt ben je tot meer in staat, kan ik beter genieten en lijkt alles wat makkelijker, fijner en mooier. Dus we absorberen hier de vitamine D met volle teugen.
'Tuterdetuut,' zou juffrouw Mier zeggen.

O, die heerlijke zomerdagen. Ik kan niet zo goed tegen de warmte, maar met het koele windje is het genieten! Lekker in de tuin, alle deuren en ramen open, emmertje water met wat bakjes voor zoonlief, wandelen, de was buiten en... eindelijk onze hangmat in kunnen wijden. We kochten de hangmat toen we op huwelijksreis waren in - jawel - Mexico. We hebben hem na drie jaar toch maar opgehangen en het blijkt een ideale plaats om te luieren en te voeden, starend naar de strakblauwe lucht. De keuken poetsen we vanavond wel, als ik mijn handen vrij heb en het wat is afgekoeld. Vanavond het recept van de Jumbo maken, ik ben benieuwd!
Wat eten jullie tijdens deze warme zomerdagen? Of is het bij jullie BBQ-time?

Hoera. Hoera. Hoera.
Ik verfde een rieten hoed met textielverf, schrobde na weken weer zelf de douche, maakte mijn buffetkast voor het eerst in drie jaar schoon - en dan bedoel ik dus alle planken leeghalen en soppen - en wiedde onkruid - bijna complete bomen - uit de voortuin. En dat naast de was bijhouden, luiers verschonen - de zindelijkheid van mijn zoon staat hoog op de lijst, want twee in de luiers is me te veel werk en te duur -, voeden, visites, boodschappen, mijn uitgebreide middagdutje (gemiddeld twee uur lang) en nog veel meer. Niet op één dag, hoor. En wat niet lukt, mag ik nog twee weken wegwuiven met het excuus dat ik kraamvrouw ben.
Ik voel me weer een beetje voldaan. Een beetje, zeg ik. Want ik blijf natuurlijk een strever. En zolang ik nog rondloop met creatieve plannen en dromen die ik graag nog eens wil uitwerken, zolang ik nog een wasmand vol herstelwerk heb (zal ik het gewoon allemaal weggooien?), ben ik niet voldaan.
Maar het begin is er.
En wat betreft de zomer? Ik begreep dat er weer wat zonnige dagen komen. En anders kom je hier wel mee in de stemming, toch?