02022015 | (picknick met) taart


Afgelopen zaterdag bakte ik een taart voor mijn after-verjaardagsfeestje. En hij was zo lekker en makkelijk te maken, dat ik het recept graag met jullie deel. Zelf bedacht. Alleen heb ik één probleempje; ik weet niet overal de exacte hoeveelheid van. Het is ook een onverantwoorde taart wat betreft suikers en allerlei E-nummers. Luiheidsgehalte 10+. Vergeef me. Dat vind ik met verjaardagen allemaal geoorloofd. En als je alles zelf maakt, is hij natuurlijk nog lekkerder - maar ook bewerkelijker. 

Van dr. Oetker heb je biscuitmix. Op de verpakking staat precies wat je moet doen, dus dan moet je die maar goed lezen. 1 pak bischuitmix is voldoende en je hebt in 40 minuten de basis van je taart. 
Dan gaan we - wederom driewerf hoera voor Pauline - naar de site uitpaulineskeuken.nl en je jat daar haar stukje recept voor de frosting (smaakvolle roomlaag op de taart). Daarvoor moet je even scrollen. Je begrijpt, Pauline en ik hebben ondertussen een hele hechte band. Tenminste, van mijn kant dan, ha!
Voìla, genoeg gekletst. Zo komt die taart nog niet snel af. Snijd de bovenkant los (horizontaal dus) en leg deze met de gesneden kant op een bord. Dan neem je een potje lemon curd (staat in de supermarkt bij de jam in het schap) en daarmee besmeer je de bodem. 
En dan neem je een mengsel van geklopte slagroom (zo'n 150 ml) en roomkaas (ook ongeveer 150 ml) en een beetje vanillesuiker (naar eigen inzicht) en dat smeer je over de lemon curd heen. 
Je plakt de bovenkant weer vast op de taart, kliedert het geheel onder met de frosting van Pauline (dat is bij mij altijd een slagveld) en dan bestrooi je het geheel tot slot met pistachenoten en gouden spikkels (de eetbare versie). Even gekoeld laten staan en hij laat zich snijden als een geoliede machine, zo soepeltjes. Hij laat zich nog soepeler opeten. 
Omdat de frosting én lemon curd een citroensmaak hebben en in de biscuit en lemon curd heel veel suikers, is het een ultime combinatie met het ietwat zure roomkaas en de hartige noten. Manmanman. 't Is bijna professioneel, niet?

De lemon curd en het biscuitbeslag kun je ook zelf maken, ik bedoel; niet kant en klaar uit een pak. Dat zou natuurlijk ultiem genot zijn. Eet smakelijk!

En als we het nu toch over taart hebben; ik kocht vorige week voor het eerst (bij de Jumbo voor €3,99 voor de belangstellenden) een DVD voor de kindertjes. Ik ben daar niet zo'n voorstander van. Maar hiervoor maak ik een uitzondering. Omdat ik de prentenboeken van Thé Tjong Khing over Vos, Haas en Uil ge-wel-dig vind. En zijn taartenboek hadden we ook al eens geleend van de bieb. Nu blijkt er een tv-serie van te zijn, verkrijgbaar op DVD. Het is smullen. Klik hier voor de (interactieve) website die erbij hoort. Compleet met recepten, kleurplaten en tips voor ouders en leerkrachten, dus nog leerzaam ook. 
Wat ik ook heel fijn vind, zijn de dertien kleine delen. Vijfenhalve minuut per deel en een extra van 25 minuten. Dus zit je kind niet onbeperkt te kijken, maar spreek je van tevoren af dat er maar drie stukjes gekeken worden bijvoorbeeld. 
Het inspireerde Lev blijkbaar, want hij is al vier dagen kok. Of bakker. (En muzikant?) En als je moeder dan ook een taart staat de bakken... hoe leuk is dat?

 

12 opmerkingen:

  1. Anoniem2.2.15

    O, lekker taart hoor! Is wel wat voor mij. Kokje spelen is zo leuk. Ze kunnen eindeloos door gaan ...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je wel voor de boekentip voor ukkepukken!
    Ik kende ze, maar was ze helemaal vergeten. Zit zó met mn neus in de grote jongensboeken (leesmonster hier), zoekzoek... dat ik de toppers voor ukkepukken soms helemaal vergeet (we gaan wel bijna wekelijks naar onze minibieb, ons peuterprinsesje vindt het helemaal geweldig!).

    Ik ga de prentenboeken es lekker reserveren!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk om te horen. Je hebt ook voor oudere kinderen boeken over vos en haas. Vooral erg leuk omdat er zulke geinige woordspelingen in staan. Zo leerzaam ook. Leesplezier!

      Verwijderen
    2. Ja, ik weet het. Middelste kereltje vindt dat inderdaad leuk en gezellig.
      Maar oudste boy hè, die is al bijna tien-en-een-half. En wil zich natuurlijk tienerwaardig gedragen, en sja... vos en haas is volgens hem niet tienerwaardig ;).
      (flauw he)

      Verwijderen
  3. De taart was heerlijk; ik was erbij!
    ik heb een recept voor lemond curd. ook niet echt moeilijk, al 2 x gemaakt. Maar je kunt ook op internet vinden.. kan ook op brood
    lfs

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Op brood? Ik vind het meer wat voor het toetjes; kwark met een lepeltje lemon curd en brokjes biscuit of speculaas. Dan heb je een soort snelle kwarktaart ;) En nog bedankt voor je complimentje en reactie...

      Verwijderen
  4. Wil je een goed recept voor biscuitdeeg?
    Doe 4 eieren en 125 g witte basterdsuiker in een kom en mix dit tot een luchtig lichtgekleurd beslag (minimaal 8 minuten mixen!).
    Zeef 100 g bloem en spatel dit voorzichtig door het mengsel heen. Bak de bodem op 180 graden zo'n 20-25 minuten.

    Geniet er van!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank dank. Je had het al eens gezegd, maar ik was een beetje lui. De volgende keer met zelfgemaakte lemon curd en biscuitdeeg!

      Verwijderen
  5. Lekker taartje hoor. Als het maar zoet is en zacht dan ben ik er dol op.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wij zijn dól op boeken van vos en haas en uil! Dank voor het delen van dit leuke idee.
    En die taart ziet her fantastisch uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Geweldig trouwens, die muziekinstrumenten erbij, haha!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Dirianne6.2.15

    Wat ben je creatief en actief! Wat inspirerend wat jij allemaal zelf maakt (van bakken tot koken tot naaien etc). En dan ook nog je kinderen daarin meenemen. Tjonge... doe het je wat dat betreft niet na! Petje af!

    BeantwoordenVerwijderen